Drie veelgestelde vragen over heliumballonnen

Deel dit artikel

De heliumballon is een van de meest verkochte ballonnen uit ons assortiment. Veel mensen weten wel hoe een heliumballon eruit ziet, maar hebben wel nog een paar vragen over deze unieke ballon. Speciaal voor deze mensen hebben wij dit artikel opgesteld. Op deze pagina worden namelijk de drie meest gestelde vragen over heliumballonnen beantwoord.

Helium ballonnen
Helium ballonnen

Vraag 1: wat is helium?

Helium is een edelgas dat ook wel afgekort wordt met ‘He’. Het edelgas is niet brandbaar en niet giftig en wordt in stalen of aluminium cilinders bewaard, met een hoge druk (tussen de 100 en 300 Bar). Een unieke eigenschap van het edelgas helium, is dat dit gas lichter is dan lucht. Hierdoor stijgt het gas op. Helium wordt dan ook veel gebruikt om ballonnen te vullen. Een ballon die met helium gevuld is, ook wel een heliumballon genoemd, stijgt op door het lichte edelgas dat in de ballon zit.

Overigens wordt helium niet alleen gebruikt om ballonnen te vullen. Het edelgas wordt bijvoorbeeld ook gebruikt om scanapparatuur in ziekenhuizen te koelen. Het is dan ook een erg veelzijdig gas.

Vraag 2: kun je een heliumballon zelf vullen?

Het is zeker mogelijk om een heliumballon zelf te vullen. Wel heb je hier een heliumtank, ofwel een tank met helium, voor nodig. Als je de techniek van het vullen eenmaal onder de knie hebt, heb je in een mum van tijd tientallen ballonnen gevuld. Zelfs kinderen kunnen hun eigen heliumballonnen vullen. Wil je het vullen van een heliumballon liever door professionals laten doen? Neem dan contact met ons op.

Vraag 3: hoe lang blijft een heliumballon zweven?

Hoe lang een heliumballon blijft zweven, is afhankelijk van diverse factoren. Denk hierbij aan de maat van de ballon, maar ook aan het materiaal van de ballon en de weersomstandigheden (zon, regen, wind, koude lucht van de airco en ga zo maar door). Een heliumballon zweeft minimaal 6 uur en maximaal 36 uur. De minimale zweeftijd van 6 uur is in ieder geval voldoende voor het gemiddelde feestje.